Арт. Номер 502226

ТЕ Гиокуро (Giokuro), луксозен насипен чай 250 г

ТЕ Гиокуро (Giokuro), луксозен насипен чай 250 г

Арт. Номер 502226

ТЕ Гиокуро (Giokuro), луксозен насипен чай 250 г

84.99 лв. 169.98 лв.

Описание на продукта

Гиокуро (нефритена роса) е вид японски зелен чай.

За разлика от традиционния сенча (класически зелен чай) Гиокуро се отглежда на сянка по време на финалния етап на растеж в продължение на три седмици. Името Гиокуро се превежда като перлена или нефритена роса заради светлозеления цвят на напитката, която се получава от него, и отличителен сладък вкус. От векове японците ценят Гиокуро като най-добрият зелен чай. В последните години той става популярен и извън Япония, тъй като много любители на чая са оценили този ароматен и деликатен чай.

Какво прави Гиокуро толкова специален? Основните фактори са начина на отглеждане на растенията и начина на обработка на листата след бране.

Отлеждане на сянка и събиране на реколта – Гиокуро се добива от сорт чай известен като Ябукита – сладък чай с малки листа използван в много от най-висококачествените японски зелени чайове. За него се използват само най-ранните пролетни пъпки, които се закриват от слънцето със специални платна от тръстика или слама три седмици преди събирането на реколтата. Отглеждането на чай при разсеяна слънчева светлина намалява фотосинтезата в младите пъпки. В резултат на това растението произвежда повече хлорофил, който променя съотношението на захари, аминокиселини, кофеин и флавоноиди, допринасящи за цвета, аромата и вкуса. По-краткото излагане на слънчева светлина допринася за по-мекия и сладък вкус.

Обработка – производството на Гиокуро е трудоемко, изискват се специални умения и контрол, тъй като отгледаните на сянка листни пъпки са по-меки и съдържат повече влага от другите видове зелен чай. Първо, внимателно набраните листа леко се обработват с пара, за да се предотврати оксидацията. Втората стъпка е навиване и изсушаване с въздух, последвано от прецизно валцуване , което придава форма на листата. Получава се „суров” чай наричан арача – груб клас чай с високо водно съдържание. Листата се сортират по качество, като от най-добрите се получава по-висок клас чай – тенча , от който се избират най-висококачествените листа, за да се произведе Гиокуро. На този етап чаят претърпява продължителни процеси на навиване и сушене докато получи своята окончателна иглоподобна форма. Накрая готовият чай се оставя да „зрее” най-малко една седмица (до 6 месеца) докато развие напълно своите характерни аромати.


ВАЖНО! Приготвяне на напитката
За получаване на най-добър вкус е необходимо :
Вода с температура 50–60 °C (много по-ниска от тази за традиционните зелени чайове).
Количество чай – 1 гр. за 30 мл. вода.
Време за запарване – 3 мин. (възможно е чаят да бъде запарван 4 до 5 пъти като за всяка следваща запарка са необходими 30 сек. До 1 мин.).

TE Everyday Гранд Ърл Грей 16х2г
TE Everyday Гранд Ърл Грей 16х2г

6.99 лв.

ТЕ Метален клипс за филтър
ТЕ Метален клипс за филтър

9.90 лв.

ТЕ Летни плодове, луксозен насипен чай 250 г
ТЕ Летни плодове, луксозен насипен чай 250 г

45.00 лв.

ТЕ Метална кутия за насипен чай
ТЕ Метална кутия за насипен чай

10.68 лв.

Сайтът използва 'бисквитки' (cookies) за подобряване на неговата ефективност . Продължавайки използването му, Вие се съгласявате с нашата "Политика за употреба на бисквитки".