Арт. Номер 502226

ТЕ Гиокуро (Giokuro), луксозен насипен чай 250 г

ТЕ Гиокуро (Giokuro), луксозен насипен чай 250 г

Арт. Номер 502226

ТЕ Гиокуро (Giokuro), луксозен насипен чай 250 г

169.98 лв.

Описание на продукта

Гиокуро (нефритена роса) е вид японски зелен чай.

За разлика от традиционния сенча (класически зелен чай) Гиокуро се отглежда на сянка по време на финалния етап на растеж в продължение на три седмици. Името Гиокуро се превежда като перлена или нефритена роса заради светлозеления цвят на напитката, която се получава от него, и отличителен сладък вкус. От векове японците ценят Гиокуро като най-добрият зелен чай. В последните години той става популярен и извън Япония, тъй като много любители на чая са оценили този ароматен и деликатен чай.

Какво прави Гиокуро толкова специален? Основните фактори са начина на отглеждане на растенията и начина на обработка на листата след бране.

Отлеждане на сянка и събиране на реколта – Гиокуро се добива от сорт чай известен като Ябукита – сладък чай с малки листа използван в много от най-висококачествените японски зелени чайове. За него се използват само най-ранните пролетни пъпки, които се закриват от слънцето със специални платна от тръстика или слама три седмици преди събирането на реколтата. Отглеждането на чай при разсеяна слънчева светлина намалява фотосинтезата в младите пъпки. В резултат на това растението произвежда повече хлорофил, който променя съотношението на захари, аминокиселини, кофеин и флавоноиди, допринасящи за цвета, аромата и вкуса. По-краткото излагане на слънчева светлина допринася за по-мекия и сладък вкус.

Обработка – производството на Гиокуро е трудоемко, изискват се специални умения и контрол, тъй като отгледаните на сянка листни пъпки са по-меки и съдържат повече влага от другите видове зелен чай. Първо, внимателно набраните листа леко се обработват с пара, за да се предотврати оксидацията. Втората стъпка е навиване и изсушаване с въздух, последвано от прецизно валцуване , което придава форма на листата. Получава се „суров” чай наричан арача – груб клас чай с високо водно съдържание. Листата се сортират по качество, като от най-добрите се получава по-висок клас чай – тенча , от който се избират най-висококачествените листа, за да се произведе Гиокуро. На този етап чаят претърпява продължителни процеси на навиване и сушене докато получи своята окончателна иглоподобна форма. Накрая готовият чай се оставя да „зрее” най-малко една седмица (до 6 месеца) докато развие напълно своите характерни аромати.


ВАЖНО! Приготвяне на напитката
За получаване на най-добър вкус е необходимо :
Вода с температура 50–60 °C (много по-ниска от тази за традиционните зелени чайове).
Количество чай – 1 гр. за 30 мл. вода.
Време за запарване – 3 мин. (възможно е чаят да бъде запарван 4 до 5 пъти като за всяка следваща запарка са необходими 30 сек. До 1 мин.).

ТЕ Релакс, луксозен чай 15х3.5 г
ТЕ Релакс, луксозен чай 15х3.5 г

26.88 лв.

ТЕ Мерителна лъжичка
ТЕ Мерителна лъжичка

14.28 лв.

ТЕ Енергия, луксозен насипен чай 250 г
ТЕ Енергия, луксозен насипен чай 250 г

43.20 лв.

TE Даржелинг TGOF, гурме чай 25х2 г
TE Даржелинг TGOF, гурме чай 25х2 г

10.92 лв.

Сайтът използва 'бисквитки' (cookies) за подобряване на неговата ефективност . Продължавайки използването му, Вие се съгласявате с нашата "Политика за употреба на бисквитки".